Noord-Beveland verstrekt een eenmalige subsidie

Noord-Beveland verstrekt eenmalig subsidie van 52.000 euro voor groot onderhoud aan de monumentale Dorpskerk in Colijnsplaat. Daarmee neemt de gemeente een derde van de totale renovatiekosten voor haar rekening. Ook andere instanties, waaronder de Maatschappij van Welstand, dragen bij aan de instandhouding van het beeldbepalende monument.
De kerk dateert uit 1769 en is gebouwd met steun van de toenmalige heer van Colijnsplaat, stadhouder Willem V. De geschiedenis gaat echter veel verder terug, in de kerkvloer zijn nog oude grafstenen terug te vinden. De kerk is veertig jaar geleden voor het laatst gerestaureerd. Sindsdien is er nauwelijks groot onderhoud uitgevoerd. Wel heeft de kerk een onderhoudsabonnement bij de Stichting Cultureel Erfgoed Zeeland, maar dat alleen volstaat niet.

Noord-Beveland verstrekt een eenmalige subsidie

Garantstelling

Begin dit jaar was duidelijk dat het protestantse gebedshuis een kostbare renovatie moet ondergaan, die vermoedelijk drie maanden in beslag neemt. Daarvoor heeft het bestuur een gespecialiseerd architectenbureau uit Middelburg in de arm genomen. “We kunnen veel doen met vrijwilligers maar niet alles”, aldus kerkbestuurder J. Marinissen begin dit jaar. Hij sprak in bij een gemeenteraadsvergadering, en pleitte niet alleen voor de subsidie maar ook voor een garantstelling. Want de herstelwerkzaamheden van het rijksmonument dulden geen uitstel: “Hoe eerder we kunnen beginnen, hoe meer we de kosten in de hand kunnen houden.”
Het geplande vijfjarenonderhoud wordt dan in één keer uitgevoerd. Nu, ruim driekwart jaar later, komt het college met de subsidie over de brug.
Het gebouw dient niet alleen voor kerkdiensten, het bestuur van de Dorpskerk verhuurt het ook als locatie voor onder meer concerten en trouwerijen. “Mede door de afgelopen coronaperiode heeft de kerk inkomsten moeten missen”, aldus Marinissen.
De kerk van Colijnsplaat is ook een mortuarium, uniek in Zeeland.

Dit artikel komt van de website van Omroep Zeeland. 
Wilt u zelf (ver) bouwen, verduurzamen of renoveren? Neem dan contact met ons op via de mail: info@jvandelinde.nl of maak gebruik van onze offerteformulier: https://jvandelinde.nl/contact/offerte-aanvragen-bouwbedrijf/